ADAPTOGENI U KOZMETICI

Adaptogeni su biljni spojevi koji djeluju kao metabolički regulatori, koji povećavaju sposobnost kože da se prilagodi i izbjegnu oštećenje od vanjskih i unutarnjih agresora.

Adaptogeni (koji uključuju i poznate sastojke poput aloe vere i ružmarina) pomažu štitnjači umanjiti smanjenje upale, potiču brži oporavak rana i štite od raznih drugih agresora, vanjskih i unutarnjih, na koži. Adaptogeni su često tajne sile iza njege protiv starenja kože. Najvažnije je da adaptogeni sastojci odgađaju starenje stanica jačajući prirodnu obranu stanica protiv bioloških stresa. To se postiže i poboljšanjem proizvodnje stanične energije, zaštitom DNA i mitohondrija stanica te povećanjem sposobnosti stanica da stvaraju proteine ​​i održavaju zdravu funkciju.

Tulura je mali brand za njegu kože koji proizvodi dvije botaničke formulacije ulja za lice – za toplu i hladnu sezonu. Oba su napravljena s adaptogenom, ekstraktom voća Schisandra chinensis, uz umirujuća ulja konoplje, marule i tamanu, plus esencijalna ulja ruže, nerolija, mandarine i ljekovitog helichrysuma.

Aloe vera, jedan od najpoznatijih adaptogena, također pomaže u smirivanju osjetljive kože na licu čak i kada nemate opekline od sunca – ovaj adaptogen je napunjen vitaminima A, C, E, B1, B2, B3 i B6 i jedna je od rijetkih biljaka koje sadrže B12. Također je ispunjen mineralima poput bakra, cinka i kalija, koji su moćna sredstva za uklanjanje i pomažu u smanjivanju sitnih linija i bora te su tajni sastojci koji stoje iza najmoćnije njege kože protiv starenja. Aloe vera je formulirana u Själ Cela Intuitif kremi za obnavljanje staničnih ćelija.

Panax, ili azijski / crveni ginseng, je ljekovita biljka koja potječe iz Kine, Koreje i Sibira. Vjeruje se da je “pravi ginseng”, sadrži mnogo hranjivih sastojaka, uključujući ginsenozide, beta-glukane i oligosaharide. Sam naziv sugerira sposobnost adaptogena, jer „panax“ dolazi od grčke riječi „panacea“, što znači „sve izlječenje“. Koristile su je drevne kulture, a do danas se vjeruje da panax ginseng daje vitalnost i energiju uma i može smiriti tjelesne sustave. Aktivno djeluje na proizvodnju kolagena, a dio je Elemis Rehydrating Ginseg tonera.

Gljive su novi hit u kozmetici. Posebno razvijena za borbu protiv prekomjerne osjetljivosti, REN Evercalm Ultra Comforting Rescue Mask će umiriti i navlažiti kožu, pomažući trenutno ublažavanje ključnih znakova osjetljive kože. Ekstraktom bijele gljive, arnikom i beta glukanom ojačat će zaštitnu barijeru vlage za oporavak i povećati sposobnost kože da se nosi sa stresomEkstrakt gljive smanjuje crvenilo, iritaciju, svrbež i upalu kako bi koža postala podatna i glatka.